مأموریت «چاندرایان-3» (Chandrayaan-3) هند که چند روز پیش با موفقیت فرودگر «ویکرام» (Vikram) را در قطب جنوب ماه فرود آورد، حالا اولین تصاویر خود از این منطقه را منتشر کرده و نخستین یافته‌های علمی‌اش را...

مأموریت «چاندرایان-3» (Chandrayaan-3) هند که چند روز پیش با موفقیت فرودگر «ویکرام» (Vikram) را در قطب جنوب ماه فرود آورد، حالا اولین تصاویر خود از این منطقه را منتشر کرده و نخستین یافته‌های علمی‌اش را به اشتراک گذاشته است.

با توجه به اینکه مأموریت چاندرایان-3 فرصت زیادی ندارد و 14 روز پس از فرود بر اثر سرمای ویران‌گر ماه از کار خواهد افتاد، خیلی زود عملیات‌های خود را شروع کرده است. فرودگر ویکرام حامل یک کاوشگر کوچک به نام «پراگیان» (Pragyan) بوده که اکنون درحال جستجو در قطب جنوب ماه است.

سازمان فضایی هند می‌گوید این کاوشگر در نزدیکی محل فرود با یک دهانه 4 متری برخورد کرده و با فرمان مرکز کنترل از سقوط درون این چاله در امان مانده است. در تصویر زیر می‌توانید این چاله بزرگ را مشاهده کنید.

هند تاکنون در قطب جنوب ماه چه آزمایش‌هایی انجام داده است؟

هند ترکیبات سطحی قطب جنوب ماه را آزمایش می‌کند؛ جایی که تابه‌حال هیچ وسیله‌ای از بشر روی آن فرود نیامده بود. ابزار ChaSTE در فرودگر هند 10 سانتی‌متر به عمق سطح ماه نفوذ کرده و 10 اندازه‌گیری دمایی مختلف را به‌ ثبت رسانده است. این ابزار نشان می‌دهد که دامنه دمایی سطح قمر زمین در سایت فرود چاندرایان 3 از منفی 10 درجه تا حدود مثبت 60 درجه سلسیوس متفاوت است.

ابزار طیف‌سنج LIBS نیز تأیید کرده که در ترکیبات سطحی قطب جنوب ماه گوگرد، آلومینیوم، کلسیم، آهن، کرومیوم، تیتانیوم، منگنز، سیلیکون و اکسیژن وجود دارد. دانشمندان به‌دنبال کشف عنصر هیدروژن هستند که می‌تواند وجود آب به‌صورت یخ‌آب یا خاک منجمد را نشان دهد.

موفقیت هند در فرود روی قطب جنوب ماه در شرایطی حاصل شده است که چند روز قبل از فرود ویکرام، روسیه نتوانسته بود در مأموریت مشابهی برای فرود در نیمه تاریک ماه به موفقیت دست یابد. هند حالا به چهارمین کشوری تبدیل شده که در کنار آمریکا، شوروی و چین به ماه کاوشگر فرستاده است.

منبع : منبع