پول دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) که این روزها از آن با نام رمزپول یا رمزریال یاد میشود تبدیل به محل مناقشه بین فعالان حوزه پرداخت و ارزهای دیجیتال شده است. عدهای آن را ابزاری برای کنترل بیشتر بانک مرکزی بر داراییهای مردم دانسته و گروه مقابل معتقدند رمزریال آمده است تا گره از مشکلات باز کند. اما کارشناسان و فعالان حوزه بلاکچین تاکید کردهاند تا زمانی که هدف بانک مرکزی از ارائه پول دیجیتال مشخص نشود نمیتوان درباره معایب یا مزایای آن سخن گفت.
«ارز دیجیتال بانک مرکزی» که به اختصار CBDC خوانده میشود، دارایی دیجیتالی است که توسط بانک مرکزی بعضی کشورها صادر میشود و دولتها آن را به عنوان پول رسمی دیجیتالی به رسمیت میشناسند. برخلاف بیتکوین که از سوی دولتها صادر نشده و مرزهای جغرافیایی برای معامله آن، محدودیتی ایجاد نمیکند، پول دیجیتال بانک مرکزی توسط نهادی دولتی صادر شده و تحت نظارتهای قانونی است. CBDC در واقع شکل تکاملیافته پول سنتی است و کاربران میتوانند آن را در کیف پول دیجیتال خود مدیریت و از آن برای پرداخت و سایر کاربردهای تعریفشده استفاده کنند.
تبلیغات : |
به گزارش سرویس اخبار رمز ارزها تکنا، با محبوبیت رمزارزها در دنیا، کشورهای بسیاری به فکر عرضه این پول دیجیتال افتادهاند. یوآن دیجیتال، کرون دیجیتال، پترو و… از جمله محدود تجربههای CBDC هستند که از سوی بانک مرکزی کشورهای مختلف در دست ساخت بوده یا عرضه شدهاند. بانک مرکزی ایران نیز که سالهاست دور این ایده میرقصد بالاخره اعلام کرده که به زودی فرآیند آزمایشی آن آغاز خواهد شد.
رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد رمزپول بانک مرکزی طی ماههای آتی به صورت آزمایشی در برخی از مناطق کشور و برای یک بازه زمانی ششماهه مورد استفاده قرار خواهد گرفت. او همچنین بر لزوم ارائه آموزشهای لازم و فرهنگسازی در این زمینه تاکید کرد. سومین جلسه همفکری رییس کل بانک مرکزی با صاحبنظران و اساتید اقتصادی با محوریت رمزپول بانک مرکزی برگزار شد. «علی صالحآبادی» با استقبال از نکات مطرحشده توسط صاحبنظران اقتصادی گفت: «موضوع رمزپول بانک مرکزی از مدتها قبل در نهاد سیاستگذار پولی و بانکی مطرح بوده است. سرانجام در این دوره کارگروهی متشکل از کارشناسان اقتصادی، فنی و نشر اسکناس این موضوع را تا مرحله عملیاتی و به صورت آزمایشی به سرانجام رساندند. در همین راستا طی ماههای آتی، شاهد اجرای آزمایشی این طرح در برخی مناطق از کشور خواهیم بود.» او بازه زمانی آزمایشی بودن این طرح را شش ماه اعلام و اظهار کرد: بعد از این بازه زمانی ضمن آسیبشناسی موضوع، گزارش این طرح در اختیار صاحبنظران اقتصادی و بانکی قرار میگیرد تا از نقطه نظرات فرهیختگان در این حوزه بهره گرفته شود.
صالحآبادی با بیان اینکه اولویت بانک مرکزی در این مقطع، اصلاح نظام بانکی در اضلاع سهگانه است، افزود: «موضوعات مهمی که اکنون در سطح جهان مطرح است، ازجمله رمزپول ملی از نظر بانک مرکزی دور نمانده و در این خصوص تصمیمات و اقدامات مهمی انجام شده است.» گفتنی است در این جلسه، صاحبنظران اقتصادی با بحث و بررسی موضوع پول دیجیتال بانک مرکزی، راهکارهای پیشنهادی برای اجرای موفقتر این طرح را مطرح کردند و کارشناسان بانک مرکزی نیز به سوالات و ابهامات مدعوین پاسخ دادند.
این پروژه شکست میخورد
در همین خصوص ایوب ترابی متخصص امنیت رمزارزها گفت: ما باید به این نکته توجه کنیم که این رمزارز ملی چه مشکلی را از شبکه پرداخت ما حل میکند. چون ماهیت رمزارزها زمانی معنا پیدا کرد که خواستند دولتها را دور بزنند نه اینکه توسط خود دولتها توسعه پیدا کند. رمزارز ملی باید قابلیت خرجشوندگی، نقدشوندگی و تبدیل آنها به رمزارزهای دیگر را داشته باشد. زمانی که واحد پولی خودمان تحریم است، مطمئنا رمزارز ملی ما که قرار است تعریف شود باز هم تحریم میشود و در ماهیت کار هیچ فرقی نمیکند.
ایوب ترابی در ادامه افزود: نکته دیگر این است که مردم اقبالی برای نگهداری و کسب درآمد از آن را ندارند چون این رمزارز باید ریت ثابتی داشته باشد که رمزارز ملی ما از این نکته هم فارغ است.
از همه مهمتر جلب اعتماد مردم از پذیرش رمزارز ملی است. با توجه به شرایط فعلی جامعه، هیچ اعتمادی به این موضوع از طرف مردم وجود ندارد.
وی ادامه داد: به طور کلی این رمزارز ملی در هیچکدام از موارد و هدفهای اصلی رمزارزها موفق نبوده و به نظر من این پروژه شکست میخورد. وی در پایان گفت: بهترین کار این بود که به جای هزینه و مطالعاتی که بر روی این پروژه شده، بیشتر روی قانونگذاری در حوزه رمزارزها میپرداختند که به شدت ضعیف است و پروندههای بسیار زیادی در این حوزه باز است.
کاربران این حوزه باید خودمختار باشند.
همچنین سهیل نیکزاد عضو هیات موسس انجمن فناوران زنجیره بلوک گفت: منطقی این است که اگر در خصوص رمزارز ملی صحبت میکنیم باید به گونهای باشد که کاربران هنگام استفاده از آن خودمختار باشند. به زبان ساده یعنی رمزارز ملی در شبکههای خودمختار منتشر شوند، شبکههایی که کاربران اختیارات بیشتری دارند و از آن استفاده میکنند. خودمختاری جنبه رمزارز بودن را حفظ میکند.
وی ادامه داد: همچنین برخورد مستقیم یا غیرمستقیم بانک مرکزی برای پشتوانه پولی آن توکن بسیار مهم است. مثلا من میتوانم یک توکن رمزارز ملی ریال را چاپ کنم، مهم این است که مردمی که این توکن چاپ شده را خریداری میکنند باور داشته باشند که طی یک فرآیند قانونی و تعهد رسمی به وجود آمده و از نظر قانونی ایرادی ندارد و بانک مرکزی از اینکه این توکن مثلا یک ریال ارزش داشته باشد، حمایت میکند. این دو موضوع باید حتما در رمزارز ملی رعایت شود در غیر این صورت ماهیت خود را از دست میدهد.
منبع : منبع
18th November 24